Bibimbap – koreańska miska

Kulinarne podróże w misce, mieszczącej dużo szczęścia. Jednym ze składników koreańskiego bibimbap jest jajko – smażone lub surowe wbite bezpośrednio na gorące składniki. W roślinnej wersji bez jajka jest różnorodnie i moim zdaniem w pełni satysfakcjonująco.

2 porcje

30 minut

100g ryżu

mała cukinia

pół czerwonej papryki

pół czerwonej cebuli

200g grzybków shimeji (lub boczniaków)

marchew

2 kolby marynowanej kukurydzy

4 łyżki kimchi

Sos do warzyw:

1 łyżka pasty gochujang

3  łyżki sosu sojowego

1 łyżki octu ryżowego

łyżka syropu z agawy

Tofu przygotowane wg przepisu Jadłonomii:

180g tofu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika

1/4 – 1/3 szklanki wody

2 – 3 cm imbiru

1 – 2 ząbek czosnku

 

  1. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę.
  3. Shimeji porozdzielaj, a jeśli używasz boczniaków, pokrój je w paski.
  4. Wymieszaj składniki sosu do warzyw.
  5. Marchew pokrój w słupki, kolby kukurydzy przekrój na pół wzdłuż.
  6. Jeśli kimchi jest w dużych kawałkach, pokrój je.
  7. Tofu przygotuj zgodnie z przepisem z Jadłonomii. (serio, warto!)
  8. Smaż cukinię, paprykę i cebulę na dużym ogniu przez 5 minut, wlej sos, wymieszaj i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
  9. Grzyby shimeji podsmaż oddzielnie (przewracając tylko raz podczas smażenia) i nie mieszaj ich z sosem.

Na dno dużej miski nałóż ugotowany ryż, a na nim przygotowane składniki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *