Çilbir – jaja z jogurtem

Çilbir to tradycyjne tureckie śniadanie, które wielu Turkom kojarzy się z dzieciństwem i błogością. W ogóle się nie dziwię, bo to danie, które koi i cieszy.
Połączenie zimnego jogurtu z ciepłymi jajami i skwiercząco gorącym sosem z tahini i masła jest uzależniające.

 

Uwielbiam jaja w koszulkach, ale gotowanie ich po kolei, szczególnie dla większej grupy to  długi proces. Polecam silikonowe foremki do gotowania jajek w koszulkach, dzięki którym ugotujesz wszystkie jaja na raz. To droga na skróty, dzięki której zostanie więcej czasu na rozpieszczanie.

rozpieszczam.pl

2 porcje

20 minut

4 jaja z wolnego wybiegu

350g jogurtu greckiego

2 łyżki  tahini

2 łyżki masła

pół łyżeczki kuminu

pół łyżeczki płatków chili

sól

1. Do głębokich talerzy nałóż jogurt.

2. Przygotuj po kolei jaja w koszulkach tradycyjną metodą lub wszystkie na raz w silikonowych foremkach.

Tradycyjnie:
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę octu, a kiedy woda zacznie wrzeć, łyżką zrób wirek i delikatnie przelej jedno jajko z filiżanki. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Mieszaj delikatnie, żeby jajo pozostało zwarte. Gotuj 4 minuty, żeby żółtko pozostało płynne.

W foremkach:
W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody, ok. 5cm wysokości.
Wysmaruj foremki odrobiną masła lub oliwy i przelej do nich po jednym jajku.
Foremki delikatnie przełóż do garnka i przykryj garnek przykrywką.
Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 9 minut, wtedy żółtka pozostaną płynne.

3. Rozpuść masło , dolej tahini i powoli podgrzej razem z przyprawami.

4.Przełóż jajka w koszulkach na jogurt i polej wszystko sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

rozpieszczam.pl

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *