1. Do głębokich talerzy nałóż jogurt.
2. Przygotuj po kolei jaja w koszulkach tradycyjną metodą lub wszystkie na raz w silikonowych foremkach.
Tradycyjnie:
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę octu, a kiedy woda zacznie wrzeć, łyżką zrób wirek i delikatnie przelej jedno jajko z filiżanki. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Mieszaj delikatnie, żeby jajo pozostało zwarte. Gotuj 4 minuty, żeby żółtko pozostało płynne.
W foremkach:
W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody, ok. 5cm wysokości.
Wysmaruj foremki odrobiną masła lub oliwy i przelej do nich po jednym jajku.
Foremki delikatnie przełóż do garnka i przykryj garnek przykrywką.
Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 9 minut, wtedy żółtka pozostaną płynne.
3. Rozpuść masło , dolej tahini i powoli podgrzej razem z przyprawami.
4.Przełóż jajka w koszulkach na jogurt i polej wszystko sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem.