Dynia z komosą ryżową i brukselką

Jeśli wciąż masz uraz do brukselki, to zaufaj mi. Upieczona wysokiej temperaturze i polana słodkim sosem do powód do rozpoczęcia tej relacji na nowo.

rozpieszczam.pl

2 porcje

40 minut

300g dyni

200g brukselki

80g komosy ryżowej (użyłam czerwonej)

30g pestek dyni

20g suszonej żurawiny

łyżeczka kuminu

łyżeczka nasion kolendry

pół łyżeczki płatków chili

łyżka oliwy

3 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki oliwy

łyżeczka syropu z agawy, klonowego lub cukru

pieprz

sól

  1. Żurawinę zalej gorącą wodą do napęcznienia.
  2. Dynię pokrój w 1cm kostkę, brukselki przetnij na pół. Dokładnie wymieszaj warzywa z oliwą, kuminem, kolendrą, chili i solą.
  3. Piecz warzywa przez 25 minut w temperaturze 220°C aż będą miękkie i mocno rumiane.
  4. Wypłucz komosę ryżową . Zalej ją wodą tak, żeby przykrywała ją ok. 1cm. Gotuj 15 minut bez zdejmowania przykrywki garnka czy mieszania. Po zakończeniu gotowania wciąż nie zdejmuj pokrywki i poczekaj 10 minut, dzięki czemu komosa będzie sypka.
  5. Pestki dyni upraż na suchej patelni aż zaczną intensywnie pachnieć i wydawać charakterystyczny dźwięk.
  6. Przygotuj sos, mieszając ocet balsamiczny, oliwę, słodzidło, sól i pieprz.
  7. Odcedź żurawinę.
  8. Przełóż na talerz wszystkie składniki i polej sosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *