Flaczki z sarniaków lub boczniaków

Te przepiękne grzyby, sarniaki , zwróciły moją uwagę na bazarze. Sprzedawca był najwyraźniej dumny ze swoich zbiorów i skutecznie zachęcił mnie do spróbowania. Do 2014 roku sarniaki były objęte w Polsce ochroną, teraz ich obecność na bazarach jest zgodna z prawem.

Okazało się, że sarniaki są przepyszne i idealnie pasują do  tego dania.
Jeśli nie spotkasz na bazarze sprzedawców sarniaków, spokojnie możesz zastąpić je boczniakami.

Jeśli zobaczysz je kiedyś w lesie, proszę Cię, zostaw je tam, gdzie rosną. Grzyby nie mają już prawnej ochrony w Polsce, ale wciąż są bardzo rzadkie.

rozpieszczam.pl

4 porcje

30 minut

10 sarniaków lub 500g boczniaków

3 marchewki

1 pietruszka

pół selera

por

cebula

olej do smażenia

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

3 ziarna czarnego pieprzu

1 l wody lub bulionu warzywnego

sól

1. Zacznij od przygotowania grzybów.
Sarniaki mają pod kapeluszami kolce (igiełkowate wypustki), które trzeba usunąć. Wystarczy zebrać je łyżeczką. Grzyby umyj i pokrój na paski.

Jeśli używasz boczniaków, nie musisz ich myć. Pokrój je na 1cm paski.

2. Warzywa zetrzyj na tarce.

3. Smaż warzywa na odrobinie oleju przez 5 minut.

4. Zalej je wodą lub bulionem, dodaj przyprawy  i gotuj przez 20 minut.

5. W tym czasie podsmaż grzyby na patelni. Obróć je tylko raz podczas smażenia, pozwól, żeby uzyskały złoty kolor, nie mieszaj. Posól dopiero po smażeniu.

6. Dodaj grzyby do wywaru warzywnego.


rozpieszczam
rozpieszczam

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *