Ful medames

Egipskie śniadanie, które świetnie sprawdzi się również o każdej innej porze dnia. W Egipcie danie jest przygotowywane z suszonego bobu, który bez problemu można kupić przez internet lub w sklepie z orientalną żywnością. Używając bobu świeżego lub mrożonego uzyskamy inny, ale równie smaczny i pożywny efekt końcowy.

4 porcje

10 minut +2h na gotowanie bobu

300g suszonego bobu

2 łyżeczki kuminu

czerwona cebula

4 łyżki pasty tahini

4 łyżki soku z cytryny

4 papryczki chili

200g pomidorków koktajlowych

kolendra

sól

oliwa

  1. Bób namocz przez całą noc w wodzie i gotuj w wodzie z łyżką soli przez 1.5-2h aż będzie bardzo miękki. Odcedź i używając praski do ziemniaków lub blendera rozdrobnij część ziaren.
  2. Nałóż do misek i ułóż na wierzchu wszystkie dodatki: posiekaną kolendrę, cebulę, chili, kumin rozdrobniony w moździerzu, tahinę, pokrojone pomidory. Całość obficie skrop sokiem z cytryny i polej oliwą.

Podawaj z pieczywem i wymieszaj na telerzu tuż przed zjedzeniem,  żeby wszystkie smaki się połączyły.

 

 

 



Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *