Gołąbki z grzybami

Muszę Wam przyznać, że moje zakupy w warzywniaku czasami są dziwne. Widzę jakieś piękne warzywo i czuję, że nawiązuje się między nami pewna więź. Po prostu muszę zabrać je do domu i zrobić z niego coś pysznego. Sympatia do tej zjawiskowej kapusty zaowocowała gołąbkami.

Naprawdę nie widzę sensu robienia gołąbków z mięsem. Te są tak pełne aromatów, umami, że nawet nie pomyślicie, że to danie w pełni roślinne. W sumie to zupełnie nie ma znaczenia czy są wegańskie czy nie, są po prostu pyszne.

6 porcji

80 minut

Główka dużej kapusty, najlepiej włoskiej – 12 liści

Farsz:

200g suchej zielonej soczewicy

300g świeżych leśnych grzybów lub 50g suszonych, namoczonych

2 cebule

3 liście laurowe

oliwa do smażenia

100g ryżu długoziarnistego

100g kaszy jaglanej

50g orzechów włoskich

6 suszonych śliwek lub daktyli

Sos

700ml passaty pomidorowej

łyżka musztardy

  1. Soczewicę wypłucz, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem 20-25 minut, ziarna powinny pozostać jędrne.
  2. Grzyby i cebulę drobno posiekaj.
  3. Ryż i kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w solonej wodzie (12-15 minut) z liśćmi laurowymi, które wyjmij po gotowaniu.
  4. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż cebulę przez 2 minuty, dodaj grzyby, smaż kolejne 5 minut.
  5. Kaszę jaglaną zblenduj, kiedy jest jeszcze ciepła. Dzięki temu farsz będzie się dobrze lepił.
  6. Orzechy i daktyle drobno posiekaj.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki farszu.
  8. Wymieszaj składniki sosu i przelej go na dno formy do pieczenia.
  9. Z kapusty wytnij głąb i podziel na liście. U mnie poszło łatwo pod kranem z gorącą wodą. Jeśli Twoja kapusta ma twardsze liście, wrzucenie jej do wrzątku na kilka minut może być pomocne.
  10. Rozdzielone liście gotuj przez 5 minut i przełóż na bawełnianą ścierkę.
  11. Ostrym nożem odkrój zgrubienia wzdłuż najgrubszych żył. Postaraj się zachować duże liście bez dziur. Jeśli się nie uda, trudno, możesz łatać gołąbki z kilku mniejszych fragmentów.
  12. Nakładaj farsz na środek liścia kapusty, przesuwając go trochę w bok i zawijaj na zakładkę: najpierw dół, później jeden bok bliżej farszu, następnie górę i zawiń ściśle rulonik. Odkładaj do naczynia z sosem.
  13. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *