Jadalne kasztany kupione w papierowym rożku to dla mnie smak jesiennych spacerów. Parzą palce i zachwycają słodkim, kremowym wnętrzem.
Upiecz je i zdjedz po prostu, z solą lub przygotuj na ich bazie jesienny deser wzbogacony o smak karmelu.
4 porcje
40 minut
350g jadalnych kasztanów
1l wody + łyżeczka soli
4 łyżki cukru
3 łyżki płatków orkiszowych
5 daktyli
3 łyżki masła
sól
Kasztany umyj. Za pomocą ostrego noża z piłką natnij każdy kasztan, robiąc krzyżyk na wypukłej części.
Zagotuj kasztany w wodzie z solą. Dzięki temu skorupki nie spalą się w piekarniku.
Piecz kasztany w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut na wyłożonej papierem blaszce.
Płatki orkiszowe zmiksuj z daktylami, 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Papkowatą masę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nieregularny kształt o grubości ok. 3mm.
Masę orkiszową piecz przez 10 minut temperaturze 200°C. Po tym czasie wciąż będzie miękka, nabierze chrupkości po wystudzeniu. Podziel na nieregularne fragmenty.
Przygotuj sos karmelowy. 4 łyżki cukru podgrzewaj wolno bez mieszania w rondlu aż na brzegach zacznie się karmelizować. Zacznij mieszać dopiero, kiedy cały cukier się rozpuści, nie dopuszczając do spalenia.
Część gorącego karmelu (ok. 2 łyżki) rozlej cienką warstwą na papierze do pieczenia. Po wystudzeniu będzie to chrupki ozdobny karmelek.
Do reszty karmelu dodaj 3 łyżki zimnej wody. Odsuń się na chwilę od palnika, może pryskać. Wymieszaj dokładnie. Dodaj łyżkę masła i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej sos karmelowy na dno miseczek, w których podasz deser.
Upieczone, lekko przestudzone kasztany obierz z łupinek. Kasztany powinny mieć zwartą konsystencję i żółty kolor. Jeśli zauważysz czarne lub szare wnętrza, wyrzuć je, te kasztany są zepsute.
Obrane kasztany zblenduj na gładką, gęstą masę z ok. 100ml wody i szczyptą soli. Dodawaj wodę stopniowo, żeby uzyskać gęstość, pozwalającą na ulepienie kulek. Dzięki naturalnej słodyczy nie musisz już dodawać cukru. Podziel masę na 8 części i ulep kulki, mocząc ręce w zimnej wodzie.
Do miseczek z sosem karmelowym przełóż po 2 kulki kasztanowe, dodaj chrupek orkiszowy i karmelek.