Kopytka z dyni i batatów z puree z selera, chipsami z grana padano, marynowaną cukinią i masłem szałwiowym

Kopytka z dyni i batatów w formie, której możesz nie pamiętać z dzieciństwa.

rozpieszczam.pl

4 porcje

90 minut

Kopytka dyniowo-batatowe

4 małe bataty (700g)

600g dyni Hokkaido

200g mąki przennej

jajko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki soli

Puree z selera

700g selera

200ml mleka

800ml wody

pół łyżeczki soli

2 łyżki masła

Chipsy z grana padano

50g grana padano

Błyskawiczna marynowana cukinia

1 cukinia

150ml octu jabłkowego lub białego winnego

200ml wody

30g cukru

10g soli

Masło szałwiowe

3 łyżki masła

garść listków szałwii
duża szczypta soli

Ogórek

2 małe ogórki gruntowe

 

Kopytka dyniowo-batatowe

  1. Dynię i bataty pokrój na kawałki razem ze skórą i piecz w 200°C 30 minut aż będą miękkie.
  2. Po całkowitym ostygnięciu wyjmij łyżką miąższ ze skórki i rozdrobnij widelcem lub zblenduj.
  3. Do puree z dyni i batatów dodaj mąkę, jajo i sól.
  4. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, tylko do wymieszania składników.
  5. Przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i uformuj 4 wałki. Nożem pokrój ciasto na ukos, tworząc kopytka.
  6. Ugotuj kopytka w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.

Puree z selera

  1. Obierz i pokrój selera w kostkę.
  2. Gotuj go przez 30 minut w wodzie i mleku do miękkości.
  3. Odcedzony seler zmiksuj na gładką masę, dodając pod koniec masło.

Chipsy z grana padano

  1. Rozsyp starty ser na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa powinna mieć ok 2-3mm.
  2. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 7 minut. Ser powinien się zezłocić i rozpuścić, ale nie powinien się spalić.
  3. Wystudzony chrupek pokrusz na mniejsze kawałki.

Błyskawiczna marynowana cukinia

Wymieszaj składniki marynaty. Nie trzeba jej podgrzewać. Pokrój cukinię na plastry, włóż do zalewy. Po 2 godzinach cukinia będzie gotowa.

Masło szałwiowe

Powoli podgrzewaj masło z szałwią przez kilkanaście minut. Posól obficie.

Ogórek

Obierz ogórki i wykrój obieraczką nitki. Zawiń je w spirale.


Wyłóż na talerz puree z selera, a na nim połóż pozostałe elementy. Kopytka polej masłem szałwiowym.

polecam wino: chardonnay

rozpieszczam.pl

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *