Kopytka dyniowo-batatowe
- Dynię i bataty pokrój na kawałki razem ze skórą i piecz w 200°C 30 minut aż będą miękkie.
- Po całkowitym ostygnięciu wyjmij łyżką miąższ ze skórki i rozdrobnij widelcem lub zblenduj.
- Do puree z dyni i batatów dodaj mąkę, jajo i sól.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, tylko do wymieszania składników.
- Przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i uformuj 4 wałki. Nożem pokrój ciasto na ukos, tworząc kopytka.
- Ugotuj kopytka w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
Puree z selera
- Obierz i pokrój selera w kostkę.
- Gotuj go przez 30 minut w wodzie i mleku do miękkości.
- Odcedzony seler zmiksuj na gładką masę, dodając pod koniec masło.
Chipsy z grana padano
- Rozsyp starty ser na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa powinna mieć ok 2-3mm.
- Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 7 minut. Ser powinien się zezłocić i rozpuścić, ale nie powinien się spalić.
- Wystudzony chrupek pokrusz na mniejsze kawałki.
Błyskawiczna marynowana cukinia
Wymieszaj składniki marynaty. Nie trzeba jej podgrzewać. Pokrój cukinię na plastry, włóż do zalewy. Po 2 godzinach cukinia będzie gotowa.
Masło szałwiowe
Powoli podgrzewaj masło z szałwią przez kilkanaście minut. Posól obficie.
Ogórek
Obierz ogórki i wykrój obieraczką nitki. Zawiń je w spirale.
Wyłóż na talerz puree z selera, a na nim połóż pozostałe elementy. Kopytka polej masłem szałwiowym.