Leniwe knedle ze śliwkami

Knedle z twarogiem zamiast ziemniaków, ale za to z dodatkiem sporej szczypty kardamonu, cynamonu i soli. Weekendowe rozpieszczanie, na które możesz sobie pozwolić częściej. Przygotowanie zajmie Ci kwadrans. Serio, serio!

2 porcje

15 minut

250g twarogu półtłustego

pół szklanki mąki pszennej + do posypania blatu

łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajo

łyżeczka soli

ziarna z 5 strąków kardamonu

łyżeczka cynamonu

łyżeczka cukru

10 śliwek węgierek

  1. Do misy miksera włóż twaróg i jajo. Wymieszaj.
  2. Wsyp mąkę i pół łyżeczki soli. Wymieszaj.
  3. Gotowe ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę. Uformuj wałek i podziel na 10 równych części.
  4. Usuń pestki ze śliwek, robiąc w nich jak najmniejsze dziury, nie przedzielaj śliwek na połowy.
  5. Przygotuj mieszankę cukru, pół łyżeczki soli, cynamonu i utartego w moździerzu kardamonu. Włóż szczyptę mieszanki do każdej śliwki.
  6. Zagotuj soloną wodę w dużym garnku.
  7. Kawałek ciasta rozpłaszcz na dłoni, połóż na nim śliwkę i zaklej, formując kulkę. Układaj na wysypanej mąką stolnicy.
  8. Gotuj knedle do wypłynięcia, ok. 4 minuty.

Podawaj z kwaśną śmietaną lub palonym masłem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *