Knedle z twarogiem zamiast ziemniaków, ale za to z dodatkiem sporej szczypty kardamonu, cynamonu i soli. Weekendowe rozpieszczanie, na które możesz sobie pozwolić częściej. Przygotowanie zajmie Ci kwadrans. Serio, serio!
2 porcje
15 minut
250g twarogu półtłustego
pół szklanki mąki pszennej + do posypania blatu
łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
łyżeczka soli
ziarna z 5 strąków kardamonu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru
10 śliwek węgierek
Do misy miksera włóż twaróg i jajo. Wymieszaj.
Wsyp mąkę i pół łyżeczki soli. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę. Uformuj wałek i podziel na 10 równych części.
Usuń pestki ze śliwek, robiąc w nich jak najmniejsze dziury, nie przedzielaj śliwek na połowy.
Przygotuj mieszankę cukru, pół łyżeczki soli, cynamonu i utartego w moździerzu kardamonu. Włóż szczyptę mieszanki do każdej śliwki.
Zagotuj soloną wodę w dużym garnku.
Kawałek ciasta rozpłaszcz na dłoni, połóż na nim śliwkę i zaklej, formując kulkę. Układaj na wysypanej mąką stolnicy.