Mas huni

Mas huni to zaskakująco pyszne śniadanie z Malediwów.  Wielu Malediwczyków je mas huni codziennie i zupełnie mnie to nie dziwi. Połączenie tuńczyka, kokosa, limonki, chili i cebuli to nie tylko smaczne, ale też pełnowartościowe śniadanie.

Pastę można przygotować wcześniej i podać rano ze świeżo usmażonymi jajkami, pieczywem i warzywami. Świeży kokos,  który w Polsce jest zdecydowanie trudniej dostępny niż na rajskich Malediwach, z powodzeniem można zastąpić namoczonymi wiórkami lub płatkami kokosowymi.

rozpieszczam.pl

2 porcje

30 minut

180g (puszka) tuńczyka w sosie własnym

50g płatków lub wiórków kokosowych

pół czerwonej cebuli

sok z dużej, soczystej limonki lub dwóch mniejszych

2 łyżki oleju (jeśli używasz tuńczyka w oleju, pomiń ten składnik)

2 papryczki chili

2 łyżki szczypiorku

2 jaja

sól

  1. Namocz wiórki kokosowe w wodzie przez 20 minut
  2. Cebulę i chili posiekaj drobniutko
  3. Połącz odcedzonego tuńczyka, płatki kokosowe, sok z limonki, olej, cebulę i chili, ugniatając masę przez kilka minut rękami. Mieszanie łyżką nie wystarczy, to ciepło Twoich dłoni sprawi, że mas huni będzie naprawdę pyszne.
  4. Dodaj szczypiorek i delikatnie wymieszaj.

Podawaj z jajami sadzonymi oraz pieczywem typu naan lub roshi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *