Morszczuk z ziemniaczaną różą i maślanym sosem z ginem

W tym przepisie masło jest ważne. Bastowany filet z ryby jest lepszy niż ten po prostu smażony, a masło w sosie sprawi, że poczujesz się jak w restauracji we własnym domu.

2 porcje

50 minut

300g (2 filety) z morszczuka lub innej białej ryby

4 łyżki masła

1 łyżka oliwy

gałązka rozmarynu

300g ziemniaków (ja użyłam fioletowych, białe będą równie smaczne)

łyżka oliwy

sól

2 szalotki

2 łyżki masła

80ml ginu

100ml śmietanki 30%

łyżka majonezu

sól

pieprz

mikroliście do dekoracji – np. z rzodkiewki czy czerwonej kapusty

  1. Ziemniaki pokrój w cienkie (2mm) plastry. Wypłucz je porządnie w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Plastry ziemniaków dokładnie wymieszaj z oliwą i solą.
  3. Foremkę do pieczenia muffinów lub inne okrągłe formy wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia. Ułóż plastry ziemniaków jak płatki róży. Do przygotowania jednej porcji potrzebujesz dwóch foremek. Po upieczeniu plastry będą miękkie i elastyczne, dzięki czemu łatwo połączysz plastry w jedną, pełną całość. Piecz 40 minut w temperaturze 200°C.
  4. Szalotki drobno posiekaj. Posól i smaż je na maśle na małym ogniu przez 10 minut. Wlej gin, gotuj przez 2 minuty. Przelej sos przez drobne sitko, pozbywając się szalotki. Sam płyn przelej do rondla, dodaj śmietankę i majonez, podgrzej. W razie potrzeby dodaj więcej soli.
  5. Rybę osusz papierowym ręcznikiem, posól dokładnie. Rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła, włóż na patelnię gałązkę rozmarynu. Smaż rybę przez minutę. Dodaj 3 łyżki zimnego masła i jak tylko się rozpuści, polewaj nim rybę używając łyżki przez kolejnych 5 minut, obracając rybę w połowie czasu. Przechylaj patelnię, żeby łatwiej nabierać masło na łyżkę. Ta technika to bastowanie, szefie!

Na rozgrzane talerze wylej sos, połóż rybę i ziemniaczaną różę, udekoruj danie mikroliśćmi.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *