Pasta jak rogal świętomarciński

Rogal świętomarciński to tradycyjny wielkopolski wypiek,  przygotowywany z okazji Dnia Świętego Marcina. Połączenie maślanego ciasta półfrancuskiego, białego maku, marcepanu, bakalii i lukru to ultymatywna przyjemność, taki duży kaliber dla największych fanów słodkości.

Jeśli w Dniu Świętego Marcina masz ochotę na ten smak , ale w lżejszej wersji, spróbuj tej pasty. Przygotowanie trwa chwilę, a wyrzutów sumienia zupełnie brak, bo to pyszna i pełnowartościowa propozycja.

3 porcje

20 minut

szklanka namoczonej i ugotowanej białej fasoli (lub puszka)

2 łyżki rodzynek

2 łyżki rumu

2 łyżki gorącej wody

3 łyżki maku

2 łyżki orzechów włoskich

3 łyżki masy marcepanowej lub

              3 łyżki blanszowanych migdałów lub mąki migdałowej

              1 łyżka cukru pudru

               1 łyżeczka rumu lub łyżka wody różanej

 

  1. Namocz rodzynki w rumie i wodzie przez 10 minut
  2. Przygotuj masę marcepanową. Zmiksuj migdały lub mąkę z cukrem na drobny piasek, dodaj wodę różaną lub rum i chwilę blenduj dla gładkiej konsystencji.
  3. Połącz fasolę z masą marcepanową. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj 2-3 łyżki wody
  4. Mak upraż przez 2-3 minuty na suchej patelni i odstaw
  5. Orzechy włoskie upraż, posiekaj drobno
  6. Rodzynki odcedź
  7. Wymieszaj masę fasolowo-marcepanową z makiem, orzechami i rodzynkami.

Podawaj na ulubionym pieczywie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *