Pasta z dyni i nerkowców

Ta najprostsza, jedynie trzyskładnikowa pasta to moim zdaniem jedna z najlepszych rzeczy, jaką możecie zrobić z dyni. Połączenie słodkiej, aromatycznej dyni i kremowych orzechów nerkowca nie potrzebuje intensywnych przypraw. Sól wystarczy, żeby oczarować.

rozpieszczam

4 porcje

10 minut + czas na moczenie orzechów

300g puree z pieczonej dyni  (najlepiej Hokkaido)

100g nerkowców namoczonych przez kilka godzin w wodzie

sól

1. Zacznij od zmiksowania nerkowców na gładką masę. Możesz
dodać kilka łyżek wody, żeby ułatwić sobie zadanie.

2. Dodaj puree z pieczonej dyni i zblenduj.

3. Nie zapomnij o soli, najlepiej  gruboziarnistej.

Pasta pasuje do każdego rodzaju pieczywa, może być dodatkiem do makaronu czy sałatek. Najprawdopodobniej i tak zjesz ją łyżką prosto ze słoika.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *