Pieczone bakłażany z sosem tahini

Bakłażan jest wspaniały. Mięciutkie wnętrze i dymny aromat ze spieczonej skórki to uzależniające połączenie. Czasami aż trudno uwierzyć, że to niskokaloryczne warzywo i naprawdę nie trzeba go zalewać oliwą, żeby był pyszny.

rozpieszczam

2 porcje

40 minut

3 małe bakłażany

łyżka oliwy

150g jogurtu naturalnego

3 łyżki tahini

2 łyżki soku z cytryny

szczypta płatków chili

sól

czerwona porzeczka

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, zostawiając szypułki do ozdoby. Delikatnie natnij w kratkę każdą z połówek, nie przecinając skórki.
  2. Posól bakłażany i w tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
  3. Ułóż bakłażany na blaszce i skrop oliwą, świetnie nadaje się do tego atomizer lub po prostu szybki ruch ręką.
  4. Piecz bakłażany ok. 30 minut aż będę miękkie i lekko brązowe.
  5. Wymieszaj jogurt, tahini, sok z cytryny i odrobinę soli.
  6. Wyłóż upieczone bakłażany na talerz, polej je sosem z tahini, posyp porzeczką i płatkami chili. Porzeczkę można zastąpić ziarnami granatu.
rozpieszczam

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *