Bakłażan jest wspaniały. Mięciutkie wnętrze i dymny aromat ze spieczonej skórki to uzależniające połączenie. Czasami aż trudno uwierzyć, że to niskokaloryczne warzywo i naprawdę nie trzeba go zalewać oliwą, żeby był pyszny.
2 porcje
40 minut
3 małe bakłażany
łyżka oliwy
150g jogurtu naturalnego
3 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
szczypta płatków chili
sól
czerwona porzeczka
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, zostawiając szypułki do ozdoby. Delikatnie natnij w kratkę każdą z połówek, nie przecinając skórki.
Posól bakłażany i w tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
Ułóż bakłażany na blaszce i skrop oliwą, świetnie nadaje się do tego atomizer lub po prostu szybki ruch ręką.
Piecz bakłażany ok. 30 minut aż będę miękkie i lekko brązowe.
Wymieszaj jogurt, tahini, sok z cytryny i odrobinę soli.
Wyłóż upieczone bakłażany na talerz, polej je sosem z tahini, posyp porzeczką i płatkami chili. Porzeczkę można zastąpić ziarnami granatu.