Pieczone gryczane pierogi

Gryczane chrupiące ciasto i miękkie aromatyczne wnętrze.  30 pierogów to duża porcja, ale nie przejmuj się, zostaną schrupane zanim pomyślisz o stratach.

30 pierogów
6-8 porcji

120 minut

300g mąki gryczanej

300g mąki pszennej

300ml wody lub mleka

40g świeżych drożdży

łyżeczka cukru

100ml oliwy

łyżeczka soli

500g mięsa z azjatyckiego rosołu

400g dyni

łyżka oleju

duży pęczek kolendry

2 łyżki sosu sojowego

jajo + łyżka mleka

  1. Przygotuj rozczyn. Rozkrusz droższe, utrzyj z cukrem i łyżką mąki pszennej. Wklej do ok. 50 ml ciepłej wody lub mleka, wymieszaj. Rozczyn powinien zacząć się pienić, zwiększać swoją objętość. Możesz mu pomóc, wkładając kubek z rozczynem do garnka z gorącą wodą lub pokrzykując z entuzjazmem „rośnij, rośnij!”
  2. Wymieszaj mąki z solą, wodą, oliwą i rozczynem. Urabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Dynię obierz, posiekaj drobno i smaż na oleju przez ok. 5-7 minut aż będzie miękka. Wymieszaj z posiekanym mięsem z rosołu i sosem sojowym.
  4. Wyrośnięte ciasto pougniataj chwilę na wysypanej mąką stolnicy. Odkrój kawałek i rozwałkuj na grubość ok. 3mm. Wycinaj koła o średnicy 11cm (użyłam kieliszka do martini). Na środek nakładaj farsz i zaklejaj mokrą ręką jak tradycyjne pierogi.
  5. Pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posmaruj pierogi jajem roztrzepanym z mlekiem za pomocą pędzelka. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut aż będą rumiane.

Podawaj gorące od razu lub możesz je przechować w lodówce lub zamrażarce i odgrzać w piekarniku.

Świetnie smakują zanurzone w sosie z 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżek octu ryżowego.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *