- Przygotuj rozczyn. Rozkrusz droższe, utrzyj z cukrem i łyżką mąki pszennej. Wklej do ok. 50 ml ciepłej wody lub mleka, wymieszaj. Rozczyn powinien zacząć się pienić, zwiększać swoją objętość. Możesz mu pomóc, wkładając kubek z rozczynem do garnka z gorącą wodą lub pokrzykując z entuzjazmem „rośnij, rośnij!”
- Wymieszaj mąki z solą, wodą, oliwą i rozczynem. Urabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Dynię obierz, posiekaj drobno i smaż na oleju przez ok. 5-7 minut aż będzie miękka. Wymieszaj z posiekanym mięsem z rosołu i sosem sojowym.
- Wyrośnięte ciasto pougniataj chwilę na wysypanej mąką stolnicy. Odkrój kawałek i rozwałkuj na grubość ok. 3mm. Wycinaj koła o średnicy 11cm (użyłam kieliszka do martini). Na środek nakładaj farsz i zaklejaj mokrą ręką jak tradycyjne pierogi.
- Pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posmaruj pierogi jajem roztrzepanym z mlekiem za pomocą pędzelka. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut aż będą rumiane.
Podawaj gorące od razu lub możesz je przechować w lodówce lub zamrażarce i odgrzać w piekarniku.
Świetnie smakują zanurzone w sosie z 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżek octu ryżowego.