Pierniczki całuski

Te pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt w moim domu rodzinnym, przepis pochodzi ze starego zeszytu, w którym mama zbierała różne kulinarne zapiski. Delikatnie go zmodyfikowałam, ale jedno się nie zmieniło: to najwspanialsze, najbardziej rozpływające się w ustach ciastka, jakie kiedykolwiek jadłam.

Jeśli szukasz przepisu na pierniczki, które można wykroić z laserową precyzją, to muszę przyznać, że to nie ten. Detale mogą się delikatnie rozpłynąć, dlatego najlepiej sprawdzą się nieskomplikowane kształty: serca, gwiazdki, romby, etc.

Dekorowane lukrem i masą różnorodnych orzechów i suszonych owoców to sułtański deser, kwintesencja Świąt.

80 pierniczków

90 minut
+ 4h chłodzenia

600g mąki

300g miodu

400g cukru Muscovado

200g miękkiego masła

2 jaja

2 żółtka

2 łyżeczki przyprawy do piernika

łyżeczka soli

łyżeczka sody oczyszczonej

  1. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą.
  2. Miód i cukier zagotuj z przyprawami.
  3. Zalej mąkę gorącym miodem i wymieszaj.
  4. Cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera dodawaj stopniowo masło i jaja.
  5. Masa będzie rzadka, lepiąca (niech to będzie dla Ciebie zapowiedź rozpływania w ustach). Potrzebuje porządnego schłodzenia, przez minimum kilka godzin w lodówce lub na balkonie.
  6. Po schłodzeniu masa powinna być gęsta.
  7. Stolnicę wysyp mąką. Weź porcję ciasta wielkości pięści i resztę włóż do lodówki. Oprósz ciasto mąką i rozwałkuj na grubość ok 3-4mm.
  8. Wycinaj foremkami ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce pomiędzy pierniczkami, które trochę się powiększą. Wybieraj foremki bez precyzyjnych wzorów, bo detale mogą się rozpłynąć.
  9. Piecz ok. 7-8 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika wystudź i zdejmij z blachy dopiero, kiedy będą już twarde, potrwa to ok. 10 minut.

 

Upieczone pierniczki można przechowywać długo, nawet przez wiele tygodni. Kiedy udekorujesz je lukrem i bakaliami, czas przechowywania się skróci do ok. 2 tygodni,  ale uwierz, że to nie będzie problem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *