Pierożki gyoza

Coraz bardziej lubię pierogi, a eksplorowanie nowych pierogowych światów sprawia mi ogromną przyjemność.

Nie ukrywam, że kiedy tylko to jest możliwe, używam robota kuchennego (pomocnikom mówimy tak!). W przypadku pierogów zawsze, kiedy próbuję wyręczyć się robotem kuchennym przy robieniu ciasta, to kończy się klapą. Ugniatane ręczne są po prostu smaczniejsze!

Bez względu na to czy Twoje gyoza wylądują w azjatyckim rosole czy zjesz je prosto z patelni, będzie wspaniale.

30 pierożków
4 porcje

60 minut

320g mąki pszennej typ 550 (luksusowa) plus do posypania blatu

2 łyżeczki oleju

1 łyżeczka soli

150ml ciepłej wody

400g mięsa z azjatyckiego rosołu

pęczek szczypiorku

2 łyżki sosu sojowego

olej do smażenia

  1. Do miski z mąką i solą wlej olej i ciepłą wodę. Wymieszaj szpatułką. Kiedy ciasto będzie już jedną masą, przełóż je na stolnicę wysypaną mąką i ugniataj rękami aż ciasto będzie elastyczne.
  2. Włóż ciasto na pół godziny do lodówki, cierpliwość opłaci się łatwiejszym wałkowaniem.
  3. Rozwałkuj naprawdę cieniutkie ciasto, takie półprzezroczyste.
  4. Wycinaj koła o średnicy ok. 9cm. Układaj farsz na środku. Najpierw sklej środek, a później zaklejaj falbanki z lewej i prawej, rozciągając ciasto palcami. Na koniec możesz zawinąć pierożek w półksiężyc.
  5. Rozgrzej ok. 3 łyżki oleju na patelni. Układaj pierożki falbanką do góry, dociskając dół do patelni. Smaż przez ok. 2-3 minuty, aż dół będzie zarumieniony. Zalej pierożki wrzącą wodą do połowy ich wysokości, gotuj pod przykryciem 3 minuty. Zdejmij pokrywkę i odparuj wodę.

.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *