Risotto z dynią, prawdziwkami i owczą ricottą

Połączenie dyni i leśnych grzybów to dla mnie kwintesencja jesieni.

rozpieszczam.pl

4 porcje

35 minut

łyżka oliwy

3 łyżki masła

1 cebula

garść tymianku (4 łyżki samych listków)

250g ryżu do risotto (arborio)

1kg dyni

100ml białego wytrawnego wina

1l bulionu warzywnego

10 prawdziwków

100g sera – owcza ricotta lub inny słony biały ser

natka pietruszki

pieprz

  1. Cebulę i dynię obierz, pokrój w drobną kostkę. Pokrojenie dyni w duże kawałki może spowodować, że nie zdąży się ugotować razem z ryżem.
  2. Rozgrzej jedną łyżkę masła i oliwę na głębokiej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem.
  3. Smaż cebulę przez pół minuty, po czym dodaj ryż i smaż kolejną minutę. Następnie dodaj dynię, smaż minutę.
  4. Wklej i wino i poczekaj aż ryż je wchłonie.
  5. Dodaj liście tymianku.
  6. Dodawaj stopniowo (po jednej chochli) gorący bulion. Kolejną dodaj dopiero wtedy, kiedy ryż całkowicie wchłonie poprzednią porcję.
  7. Gotuj ok. 15-20 minut do momentu, kiedy ryż wciąż będzie al dente, a dynia miękka.
  8. Dodaj jedną łyżkę masła i wymieszaj.
  9. W czasie, kiedy ryż się gotuje przygotuj prawdziwki. Podsmaż grzyby na patelni na pozostałej łyżce masła. Obróć je tylko raz podczas smażenia, pozwól, żeby uzyskały złoty kolor, nie mieszaj. Posól dopiero po smażeniu.
  10. Podawaj w głębokich talerzach z grzybami ułożonymi na wierzchu i pokruszonym serem, natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

do dania polecam wino: riesling

rozpieszczam.pl

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *