Sałatka z topinamburem

Topinambur to kolejne zapomniane warzywo, które kilka lat temu szturmem zdobyło stoły i serca gości polskich restauracji. Orzechowo-słonecznikowy  aromat i łatwość przygotowania to na pewno powód, żeby przyjrzeć się mu bliżej.

2 porcje

30 minut

400g topinamburu

2 garście szpinaku

¼ czerwonej cebuli

2 łyżki pistacji

50g sera manouri lub fety

2 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

pieprz

sól

  1. Topinambur wyszoruj lub obierz. Przekrój na połówki. Wymieszaj dokładnie z łyżką oliwy i posól. Układaj przekrojonymi połówkami do góry na blaszce. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C
  2. Z pozostałej oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu przygotuj sos.
  3. Na talerzach rozłóż po garści szpinaku, pokrojoną w plastry cebulę i upieczone topinambury. Posyp pistacjami i pokruszonym serem, polej sosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *