Topinambur to kolejne zapomniane warzywo, które kilka lat temu szturmem zdobyło stoły i serca gości polskich restauracji. Orzechowo-słonecznikowy aromat i łatwość przygotowania to na pewno powód, żeby przyjrzeć się mu bliżej.
2 porcje
30 minut
400g topinamburu
2 garście szpinaku
¼ czerwonej cebuli
2 łyżki pistacji
50g sera manouri lub fety
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
pieprz
sól
Topinambur wyszoruj lub obierz. Przekrój na połówki. Wymieszaj dokładnie z łyżką oliwy i posól. Układaj przekrojonymi połówkami do góry na blaszce. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C
Z pozostałej oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu przygotuj sos.
Na talerzach rozłóż po garści szpinaku, pokrojoną w plastry cebulę i upieczone topinambury. Posyp pistacjami i pokruszonym serem, polej sosem.