Stek z rostbefu ze scorzonerą, marchwią i pesto z marchwi

Na tym talerzu półkrwisty rostbef zwróci uwagę i na pewno usatysfakcjonuje niejednego mięsożercę.

Moim osobistym faworytem jest tutaj jednak pieczona scorzonera, czyli wężymord czarny. To zapomniane warzywo skrywa się w hipermarketach i warzywniakach w smutnych workach unurzane w ziemi i naprawdę zasługuje na Twoją uwagę. Smakuje jak białe szparagi, ale faktura jest zdecydowanie lepsza, bliższa ziemniaka.

Ujarzmienie wężymorda to naprawdę łatwa sprawa, bez obaw!

2 porcje

40 minut

Wołowina

250g sezonowanego rostfefu wołowego (u mnie kawałek miał 4cm grubości)

3 łyżki sosu barbecue

gruboziarnista sól

olej do smażenia

Pieczone warzywa

2 korzenie scorzonery (ok. 300g)

3 marchewki z natką

łyżeczka oliwy

sól wędzona

Pesto

Szklanka listków natki marchwi

3 łyżki ziaren słonecznika

3 łyżki oliwy

pół łyżeczki soli

łyżeczka miodu

skórka z limonki

sok z limonki

Pesto

  1. Upraż ziarna słonecznika na suchej patelni przez 3-5 minut.
  2. Sparz limonkę, polewając ją wrzątkiem przez kilka sekund. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  3. Do misy malaksera włóż wszystkie składniki i miksuj aż do uzyskania konsystencji pesto.

 

Pieczone warzywa

  1. Piekarnik nagrzej do 220°C.
  2. Scorzonerę umyj i obierz w rękawiczkach. Pokrój na 4cm kawałki.
  3. Marchew umyj, odetnij i odłóż natkę. Przekrój wzdłuż na połówki.
  4. Dokładnie wymasuj warzywa, rozprowadzając sól i oliwę na całości, łącznie z pozostałą przy marchewkach natką.
  5. Scorzonerę ułóż na blaszce pionowo, marchew poziomo rozciętymi połówkami go góry.
  6. Piecz przez 25 minut (+ 4 minuty razem ze stekiem, patrz niżej). Nie musisz w tym czasie mieszać warzyw.

Wołowina

  1. Wołowina przed obróbką termiczną powinna mieć temperaturę pokojową. Naprawdę nie pomijaj tego kroku.
  2. Odkrój nadmiar tłuszczu, jeśli jest taka potrzeba. Posól obficie gruboziarnistą solą.
  3. Wlej olej na mocno rozgrzaną patelnię. Obsmażaj stek przez 6 minut, obracając co minutę.
  4. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 200°C.
  5. Przełóż steka do piekarnika (na blachę z warzywami) na 4 minuty.
  6. W czasie, kiedy stek jest w piekarniku, na patelnię po smażeniu wołowiny wlej 3 łyżki sosu BBQ i wymieszaj, podgrzewając na wolnym ogniu. Możesz dodać odrobinę masła.
  7. Wyjmij stek i warzywa z piekarnika. Wołowinę przełóż na chwilę do sosu BBQ i obróć kilkukrotnie, żeby go zglazurować. Przełóż steka na deskę.
  8. Odczekaj 5 minut przed pokrojeniem wołowiny.

czerwone wytrawne wino leżakowane w beczce, np. rioja

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *