Steki z dyni Nelson

Czy znasz dynię Nelson? Jej szarozielona skórka nie wygląda zachęcająco i na tle jaskrawopomarańczowych koleżanek wypada blado. Nie daj się zwieść powierzchowności, Nelson skrywa najsłodsze, najpyszniejsze wnętrze z całego dyniowego konkursu piękności.

Kwaskowaty sumak to pyszny kontrast z tą słodyczą. Jeśli go nie używasz, zastąp przyprawę sokiem z cytryny lub octem winnym.

2 porcje

30 minut

2 duże kawałki ze skórą, po ok. 200g

pół łyżeczki sumaku

łyżeczka  harissy lub mieszanki papryki, kuminu, kolendry

łyżka masła lub oliwy w wersji roślinnej

2 łyżki pestek dyni

gruboziarnista sól

 

100g ziaren orkiszu namoczonego przez kilka godzin w zimnej wodzie lub np. kaszy jęczmiennej

4 liście jarmużu lub 200g pociętego

łyżka oliwy

łyżka octu balsamicznego

sól

pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Dynię natnij uważnie w kratkę.
  3. Natrzyj harissą i oliwą lub masłem, obficie posól gruboziarnistą solą.
  4. Piecz dynię na papierze do pieczenia razem ze skórą ok. 25 minut aż będzie miękka i przyrumieniona. 10 minut przed końcem pieczenia wsyp na blachę obok dyni pestki.
  5.  Po upieczeniu posyp dynię sumakiem.
  6. Namoczone ziarna orkiszu gotuj w osolonej wodzie przez 25 minut.
  7. Pozbądź się łodyg jarmużu, liście pokrój na kawałki. Posolony jarmuż smaż przez ok. 5 minut na oliwie pod przykryciem, mieszając co minutę żeby zmiękł i zmniejszył objętość, ale wciąż pozostał zielony. Dodaj ziarna orkiszu, smaż przez kilka minut i dodaj ocet balsamiczny oraz pieprz.

Dynię podawaj razem ze skórką, wtedy wygląda lepiej niż argentyński stek. Skórki nie jedz.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *