Szarlotka z lawendą

Los obdarzył Cię niespodziewanie torbą jabłek? Zrób z nich szarlotkę!

rozpieszczam

8 porcji

80 minut

100g kaszy jaglanej w worku

2 łyżki suszonej lawendy

2 łyżki cukru lub erytrolu

pół szklanki mleka roślinnego lub krowiego w wersji niewegańskiej

pół łyżeczki soli

 

2kg jabłek (najlepiej kwaśnych)

łyżeczka cynamonu

 

150g płatków orkiszowych (lub owsianych)

150g daktyli

3 łyżki oleju kokosowego lub masła w wersji niewegańskiej

pół łyżeczki soli

 

50g daktyli

sok z połowy cytryny

łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego

50ml wody

szczypta soli

 

  1. Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Do wody, w której gotuje się kasza oprócz soli wsyp lawendę. Odcedź kaszę, pozbywając się również lawendy.
  2. Obierz i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Upraż je (bez dodatku tłuszczu) na patelni aż zmiękną. W zależności od gatunku jabłek będzie to trwało od 5 do 20 minut. Dodaj cynamon.
  3. W malakserze rozdrobnij płatki orkiszowe, daktyle, olej/ masło i sól.
  4. Kaszę (wciąż ciepłą) zblenduj na gładką masę z mlekiem, erytrolem i solą. Nie blenduj lawendy.
  5. Masę orkiszowo-daktylową wyłóż na dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy o średnicy 20cm. Uklep.
  6. Na to przełóż jabłka, a na wierzch budyń jaglany.
  7. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  8. Resztę daktyli zblenduj z sokiem z cytryny, masłem orzechowym i wodą na gładką masę. Posól.
  9. Upieczone i przestudzone ciasto pokryj polewą daktylową.

Kwiaty lawendy nie nadają się do dekoracji ciasta. Użyj innych, jadalnych płatków, np. bławatka.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *