Tagine z kiszoną cytryną

Tagine (tajine, tadżin, tażin) to naczynie do przygotowywania potraw niezwykle popularne w Maroku. Dzięki stożkowatemu kształtowi gotowane w nim mięso i warzywa są niezwykle soczyste. Jeśli nie masz tagine, bez problemu możesz przygotować to danie w zwykłym naczyniu do zapiekania.
Dzięki aromatycznym przyprawom, słodyczy daktyli i migdałów wybierzesz się w tę kulinarną przygodę bez specjalnego sprzętu.

4 porcje

120 minut

500g mięsa z udek kurczaka lub puszka ciecierzycy w wersji wegańskiej

1 czerwona cebula

2 papryki w różnych kolorach

1 batat

2 bakłażany

0,5kg dyni

2 marchewki

1 kiszona cytryna

8 daktyli

4 suszone śliwki

700ml passaty pomidorowej

pół łyżeczki płatków chili

10 ziaren kardamonu

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kuminu

łyżeczka ziaren kolendry

łyżeczka soli

olej lub oliwa do smażenia

natka pietruszki

  1. Bakłażany pokrój plastry i każdy z nich podziel na 4 części. Posól i odstaw.
  2. Resztę warzyw pokrój w 2cm kostkę.
  3. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż bakłażana pod przykrywką aż będzie miękki. Dzięki temu wcześniejszemu podsmażeniu bakłażan w tagine będzie miękki i kremowy. Po usmażeniu przełóż bakłażana do miski.
  4. Kiszoną cytrynę posiakaj drobno razem ze skórką. Usuń jedynie pestki.
  5. Kurczaka podsmaż na oleju przez ok. 5 minut, żeby skórka była lekko złota.
  6. Przełóż kurczaka na dno dużego naczynia do zapiekania. Połóż na nim warzywa, cytrynę, daktyle, śliwki i orzechy i zalej passatą pomidorową wymieszaną z utartymi w moździerzu przyprawami i solą.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 1.5-2h aż kurczak i warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.

Podawaj tagine posypany natką pietruszki z pieczywem, które zanurzysz w obłędnym sosie.

Kiszoną cytrynę można kupić w sklepach internetowych i z orientalną żywnością lub zrobić samodzielnie. Warto, bo towyjątkowy smak, który ciężko zastąpić czymkolwiek innym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *