Blaty
Wszystkie składniki na blaty powinny mieć temperaturę pokojową.
250g pasty pistacjowej 100%*
200g miękkiego masła
300g cukru
350g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
6 jaj
250g śmietany
duża szczypta soli
Do nasączania
4 łyżki wody różanej
4 łyżki wody
Krem
Wszystkie mokre składniki powinny być zimne, prosto z lodówki.
250g pasty pistacjowej 100% (3 łyżki odłóż do ganache)
250g mascarpone
250ml śmietanki 30%
pół szklanki cukru pudru
śmietan fix
Chrupiąca warstwa
100g białej czekolady
5 sucharków
Ganache
200g białej czekolady
70ml śmietanki 30%
100g miękkiego masła
3 łyżki pasty pistacjowej
Dekoracja
50g uprażonych pistacji
kumkwaty
miechunka peruwiańska
*Pasta pistacjowa
Gotową pastę można kupić przez internet lub przygotować w domu (wersja bardziej ekonomiczna). Można kupić już wyłuskane pistacje, co przy takiej ilości jest sporym ułatwieniem.
500g obranych pistacji upraż na suchej patelni i wystudź. Przełóż do misy malaksera i blenduj długo. Na początku pistacje będą sypkie, ale po kilku – kilkunastu minutach zaczną nabierać konsystencji pasty. Jeśli chcesz ułatwić pracę mikserowi, możesz dodać łyżkę oleju kokosowego lub trochę zimnej wody.